La nostra història

De masies històriques n’hi ha molt poques,
i com aquesta, no n’hi ha cap més

La Rotllada fou un reconegut hostal datat del segle XIV per trobar-se al mig de l’antic camí ral de Vic a Olot, dues comarques comercialment importants, on hi transitaven milers de traginers amb mercaderies. Pel traginer, l’hostal la Rotllada era el que en diríem ara un àrea de servei: podia descansar i atipar-se, donar menjar als animals i si era necessari reparar o canviar les ferradures del bestiar.

A la masia, les dones s’encarregaven de l’activitat de l’hostal i la fonda, mentre que els homes treballaven al camp: la ramaderia i l’agricultura. També es dedicaven a la càrrega de matxos i a la fabricació i venda de carbó. Durant segles, aquesta va ser la realitat de la masia en la qual va viure la seva etapa de màxima esplendor.

A mitjans de l’any 1800, la nostra família va entrar com a nous masovers, i més tard es van fer propietaris, continuant fins a dia d’avui les seves generacions.

Al segle XX, les noves tecnologies industrialitzen el sector agrari i ramader, i amb l’aparició dels primers cotxes de línia, els estiuejants adinerats comencen a omplir segones residencies a Cantonigròs. Un dels principals motius d’aquest creixent turisme rural era per fer salut, ja que la gent que patia malalties pulmonars venia al Collsacabra a respirar aires nets. Així, l’hostal de la Rotllada ja no només allotjava a traginers, sinó també a estiuejants procedents principalment de Barcelona, convivint simultàniament a la masia dues realitats molt diferents:

1- La necessitat de l’hostal pel treball (traginers del camí ral)
2- La necessitat de l’hostal pel descans i el gaudi (estiuejants)

Durant els anys de la Guerra Civil es passa una època dolenta. La gent no surt de casa i només generen moviment silenciós els que es volen refugiar. Molta gent que fuig del territori i que durant el viatge passa per la Rotllada, es veu obligada a deixar-hi objectes personals per descarregar pes.

Si fins ara l’automobilització dels vehicles només se’ls podien permetre els estiuejants, amb el pas dels anys es va estendre i els traginers començaven a substituir les mules i els bous pel motor. Aquest fet progressiu va fer que el reconegut camí ral quedés sense moviment de comerciants. Les carreteres per a automòbils l’havien dut a l’oblit, ja no era útil. A més a més, la construcció de la masia era molt antiga i es necessitaven importants rehabilitacions. Amb tot, l’any 1968 l’hostal es va veure obligat a tancar les portes, i es va passar a la ramaderia.

Amb l’arribada del nou segle XXI, es busca l’interès turístic i el trencament de la rutina laboral. L’atractiu del Collsacabra comença a fer ressò.

Al 2007, la Maria i en Josep hereten la finca i se’ls planteja el dubte de què fer amb la masia que els havia vist créixer:

“L’única sortida que hi vam veure, si no ens la volíem vendre, era el turisme rural, i ens vam llençar a l’aventura simplement amb l’empremta del que et mana el cor i amb la il·lusió de tornar a veure aquesta casa amb vida. Perquè a mi, nomes de sentir la paraula vendre, ja sem negaven els ulls”. – Explica la maria.

I així va ser com, després d’un temps de repòs i 5 anys de reformes integrals, a aquesta masia li va arribar per fi l’hora del canvi. El 2010 Ca la Rotllada va tornar a obrir les portes gràcies a l’atractiu turístic del Collsacabra. I és que milers de persones se senten atretes per la bellesa natural d’aquestes muntanyes, terra de pagesos. Ara, l’antic camí ral genera interès turístic i històric. I és que un bon lloc és un bon lloc.

A dia d’avui, la historia es manté molt present a l’arquitectura de la masia, i ens recorda d’on venim i qui som. La masia representa una manera de fer davant la vida, una manera de ser i entendre el món, on els valors del camp s’han transportat a la vida quotidiana i han passat de generació en generació.